Utställningspreparering

Det finns förmodligen lika många prepareringssätt som det finns birmor. 


Jag har preparerat birmor inför utställningar i flera år och har använt olika preparat genom åren. Jag badar våra katter olika, beroende på päls och man får helt enkelt prova sig fram för vad som passar bäst till just sin katt.


Det jag använder är Summerwind schampo och Summerwind balsam. Det är viktigt att späda ut både schampo och balsam enligt de anvisingar som finns på förpackningen.


När jag badar våra katter så gör jag det i en porslinsho i tvättstugan, som faktiskt är avsett för ändamålet. Jag brukar fylla porslinshon med vatten och därefter späda schampot i en tillbringare och hälla i vattnet. Katten står i porslinshon och så sköljer jag över kattens päls med tillbringaren, flera, flera gånger. Jag har även en liten tvättsvamp som jag löddrar upp schampovattnet med och tvättar katten med. När pälsen är ordentligt genomsköljd och tvättad, så sköljer jag ur med rent vatten och därefter gör jag  likadant med balsamet, dvs sköljer pälsen med utspätt balsam i tillbringaren.

Är pälsen smutsig eller känns fet, så använder jag galltvål som förtvätt.

Vid fetsvans så blöter jag kattens svans och därefter tvålar jag in outspädd galltvål och låter det verka ett tag medan jag badar kattens päls. Svansen tvättas ur sist och får schampo och balsambehandling precis som den övriga pälsen. Är svansen riktigt fet, så använder jag galltvål i fast form, den tar bättre. Jag använder inte Yes, det gör att fettet kommer tillbaka. Galltvålen däremot, återfettar på ett naturligt sätt.


Jag har provat att bada både en och  flera gånger inför en utställning och även dagen innan eller flera dagar innan. Återigen så handlar det om att prova sig fram vad som fungerar bäst för just sin katts päls.


Föning är viktigt och att föna kattens päls riktigt torr. En del katter ogillar föningens ljud, så man kan börja med att hitta en bra fönapparat som har flera lägen på blåset och värmen samt så lågt ljud som möjligt. Har man en assistent vid föningen av kattens päls, så kan assistenten hålla i katten med en frottéhandduk och hålla för kattens öron, därefter börjar man föna bakkroppen. Katten brukar vänja sig vartefter föningen pågår.

Efter mycket letande, så har jag nu köpt en fön som har steglös reglering av luftströmmen och vörmen samt att den är riktigt tyst. Max 40 dB, och det är minsann tyst.


När jag hade packat upp den så insåg jag att den såg ut som något som kom från yttre rymden...Det blev ett prepareringsbord också och i vanlig ordning är Lukas först på plats för att inspektera köpet. Den är alldeles för tung för att ta med sig utan tanken är att ha den hemma.

Copyright © All Rights Reserved